Vēsture

2018. gads

“Rīgas Melnā Balzama®” globālajā kokteiļmeistarības kausā labākā kokteiļa autora titulu ieguva kipriešu bārmenis Jonass Janni (Ioannis Yianni) ar kokteili “Invictus” jeb “Neuzvaramais”. Toties pašmāju godalgām bagātais bārmenis Oļegs Hindogins ieņēma godpilno trešo vietu ar patriotiskā noskaņā nosauktu kokteili – “Red and White” jeb “Sarkani balts”.

2018. gads

Iestādot simbolisko Latvijas simtgades koku – ozolu, atklāts “Rīgas Melnā Balzama®” dāvinājums Latvijas simtgadē: vēsturiska izziņas taka ar desmit dendroloģiska retuma kokiem un informatīviem materiāliem, kas pastāsta par Latvijas vēsturi. Katrs no desmit kokiem simbolizē vienu desmitgadi Latvijas vēsturē, piemēram, neatkarīgas Latvijas izveides dekādi iezīmē gaismas koks kadiķis, stiprinot Latvijas tautas garu vēl spožākai nākotnei.

2018. gads

Sekojot globālajām tirgus tendencēm, Baltijas vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs “Latvijas balzams” laidis klajā pirmo Latvijā destilēto premium džinu “Cross Keys Gin®”. Pateicoties dzērienā iekļautajām Latvijas vasarai raksturīgajām zālītēm – kumelītēm un liepziediem –, “Cross Keys Gin®” piedāvā nobaudīt patiesu Baltijas vasaras garšu.

2017. gads

Valdība atbalsta 4,1 miljonu eiro uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi AS “Latvijas balzams” sakarā ar 23 miljonu eiro investīciju projekta realizēšanu.

Investīciju projekta ietvaros paplašinās un modernizēs vēsturisko “Latvijas balzama” ražošanas ēku un noliktavas. Projekts paredz izbūvēt jaunas ēkas, kā arī rekonstruēt esošās ēkas.

2017. gads

Papildinot “Rīgas Melnā Balzama®” dzērienu līniju, AS “Latvijas balzams” sācis ražot jaunu balzama sēriju. Jaunā “Rīgas Melnā Balzama® Ķiršu” sērija laista klajā par godu zīmola receptūras radīšanas 265. gadskārtai.

2017. gads

Sekojot jaunākajām patēriņa tendencēm, AS “Latvijas balzams” laidis klajā jaunu – zemeņu – piparmētru versiju “Cosmopolitan Diva®” dzirkstošo dzērienu sērijā. Tā ir jau sestā garša populārā zīmola līnijā, kuru uzņēmums sāka ražot un eksportēt 2014. gadā, pirmoreiz pasaulē izmantojot unikālu tehnoloģiju – dzirkstošā  dzēriena filtrāciju caur zeltu, ko līdz šim pielietoja pamatā tikai stiprā alkohola ražošanā.

2017. gads

AS “Latvijas balzams” pērn valstij nodokļos samaksājusi 53,16 miljonus eiro, un ir 11. lielākais nodokļu maksātājs valstī un nozarē.

2016. gads

Šajā gadā daudz darba tiek ieguldīts privāto zīmolu receptūrās un ražošanā, piemēram, degvīns Kungla ar platīna filtrāciju; dienas gaismu ierauga arī eksporta pasūtījums –dzirkstošaias vīns Ambrosia.

Kokteiļu līnijā jaunumi: Hektors Kola un Hektors Ābols.

2015. gads

LB liķieru līniju papildina lieliskā Moulin de Fruits trijotne: ar upeņu, dzērveņu un pomeranču garšām. Lieliski baudīšanai tīrā veidā vai kā kokteiļu sastāvdaļa.

2014. gads

Latvijas balzams sāk ražot jaunas paaudzes dzirsktošo vīnu Rigas Prestige Cuvee.

Šajā gadā uzsākam ražot arī pirmo caur zeltu filtrēto dzirsktošā vīna dzērienu  Cosmopolitan Divа®, kura pirmais eksporta tirgus bija Ķīna.

Tirgu iepazīstinām ar inovatīvo Amber Gold degvīnu, kura ražošanā izmantots unikāls dzintara filtrs!

2013. gads

Liķiera Мока līnijā divas jaunas garšas –  Moka Cherry un Moka Hazelnut, kas tiek arī eksportētas.

2012. gads

Uzsākta 18 jaunu produktu ražošana, tajā skaitā radīts jauns premiālas kvalitātes degvīns Riga Black® vodka, izmantojot unikālu sudrabogles filtrēšanas tehnoloģiju. Latvijas balzams saglabā Sudraba medaļu Ilgtspējas indeksa vērtējumā un ir vienīgais stipro alkoholisko dzērienu ražotājs, kas pēdējos gados iekļuvis respektablajā uzņēmumu reputācijas topā.
Atzīmējot leģendārā Rīgas Melnā balzama® 260. gadadienu, tiek radīta limitēta dzēriena partija ar īpaša dizaina jubilejas etiķeti.

2011. gads

Stabilizēšanās gads pēc krīzes. Uzņēmums sāk ražot tehnoloģiski sarežģītos aromatizētos Stoli degvīnus, kas tiek eksportēti uz visu pasauli. Mūsu produkti – Rīgas Melnais balzams® un Rīgas Melnais balzams® ar upeņu garšu, brendijs Grand Cavalier™ un kafijas liķieris Moka saņem godalgas starptautiskos konkursos.

2010. gads

Tiek veiktas nozīmīgas investīcijas jaunā patentētā aukstuma tehnoloģijā degvīna ražošanai.
Kafijas liķieris Moka iegūst zelta godalgu The Drinks Business organizētajā starptautiskajā konkursā liķieru kategorijā.

2009. gads

Brendijs Bonaparte atzīmē savu 10 gadu jubileju.

2008. gads

Riga Black balsam® Cream krējuma liķieris iegūst prestižo sudraba godalgu The Drinks Business organizētajā konkursā dizaina un iepakojuma kategorijā.

2007. gads

Pievēršot īpašu uzmanību uzņēmuma ražoto produktu izplatīšanai, norisinās aktīva “Latvijas balzams” eksporta tirgus paplašināšana, pievienojot tam 10 jaunas valstis.

2006. gads

Rīgas Melnais balzams® iegūst Grand Prix balvu starptautiskā pārtikas nozares izstādē Prodexpo, Maskavā.

Tiek uzstādīta pirmā Latvijā ražošanas līnija dzērienu pildīšanai skārdenēs.

2005. gads

Tiek atvērts pirmais AS Latvijas balzams veikals Viļņā, liekot pamatus plaša veikalu tīkla izveidei Lietuvā.

2003. gads

Par vadošo akcionāru kļūst SPI Regional Business Unit BV un  tiek uzsākta Stolichanaya® un Moskovskaya® pildīšana pasaules tirgiem.

2002. gads

Rīgas Melnais balzams® svin 250 gadu jubileju un Rīgas šampanietis® 50 gadu jubileju; AS Latvijas balzamskvalitātes vadības sistēma tiek sertificēta saskaņā ar ISO 9001.

2001. gads

AS Latvijas balzams pirmais Latvijā uzsāk sidru ražošanu, iekarojot tirgu ar sidra Lucky Dog zīmolu.

2000.gads

AS Latvijas balzams apvienojas ar AS Rīgas vīni; Tirgū tiek ieviests viens no populārākajiem Latvijas degvīniem LB Vodka, kas starptautiskajā izstādē Interdrink-2000 ieguva zelta medaļu.

1998. gads

Tiek uzsākta AS Latvijas balzams akciju kotēšana  Rīgas Fondu Biržas otrajā sarakstā;
Rīgas šampanietis® Klasiskais iegūst zelta medaļu un  titulu – Labākais gada šampanietis, Maskavā.

1997. gads

Uzņēmuma privatizācija: AS Latvijas balzams kļūst par publisku akciju sabiedrību.

1991. gads

Tiek dibināta SIA Bravo un atvērts pirmais AS Latvijas balzams veikals, liekot pamatu plašai veikalu tīkla izveidei Latvijā.

1976. gads

Tika saražots miljonais dekalitrs Rīgas Melnā balzama®.

1970. gads

Uzņēmums iegūst pašreizējo nosaukumu – Latvijas balzams.

1960. gads

Tiek uzsākta produkcijas ražošana eksportam.

1952. gads

Sākta Rīgas Dzirkstošā® vīna ražošana pēc unikālas patentētas tehnoloģijas.

1950. gads

AS Latvijas balzams tehnoloģe Maiga Podračniece atjauno II Pasaules kara laikā zudušo Rīgas Melnā balzama® receptūru.

1949. gads

Rūpnīca uzsāk liķieru ražošanu. Viens no pirmajiem un slavenākajiem – Allažu ķimelis, kas ieguvis vairākas godalgas starptautiskās izstādēs.

1940. gads

Rūpnīca tiek nacionalizēta un pārdēvēta par Rīgas spirta un degvīna rūpnīcu.

1938. gads

Krievijā rada Stolichnaya® degvīna receptūru, kuru kopš 1948. gada AS Latvijas balzams ražo un eksportē uz vairāk kā 80 valstīm.

1918. gads

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas fabrikas darbība tiek atjaunota; dienā tiek pildītas vidēji 25 000 pudeles.

1914. gads

I Pasaules kara sākums – alkoholisko dzērienu tirdzniecība uz laiku tiek pārtraukta.

1900. gads

AS Latvijas balzams pirmsākumi, kad sāk darboties Rīgas valsts degvīna noliktava Nr. 1.

1894. gads

Cariskās Krievijas degvīna monopolā tiek radīta Moskovskaya® vodka, kuras ražošana no 1946. gada tiek veikta arī Rīgā.

1860. gads

Rīgas Melnais Balzams® saņem pirmo nozīmīgo starptautisko apbalvojumu – sudraba medaļu izstādē Pēterburgā. Kopš tā laika dzēriens ir ieguvis vairāk nekā 100 dažādus starptautiski nozīmīgus apbalvojumus.

1847. gads

Tika nodibināta Alberta Volfšmita fabrika, kas ražoja Rīgas Melno zāļu Kuncena balzamu, kas ir pamatā Rīgas Melnajam balzamam®.

1823. gads

Tiek uzsākta slavenā Allažu ķimeļa liķiera ražošana Latvijā. Tas vēl joprojām tiek ražots AS Latvijas balzams.

1752. gads

Aptiekārs Abrahams Kunce rada unikālo dzēriena recepti, kas ir Rīgas Melnā balzama® pamatā.